Hanganyagok

Rádió ingyen, amikor te akarod

A podcast alapvetően olyan mint egy rendszeresen jelentkező rádióműsor, amelynek újabb és újabb adásait („epizódjait”), akkor hallgatod meg, amikor kedved tartja. Csak éppen nem az „éteren” keresztül, hanem online, az interneten. És persze ingyen, hiszen nem kell fizetni érte semmit.

Ráadásul, ha nincs épp időd egy teljes adásra („epizódra”) bármikor félbehagyhatod, és akár folytathatod hallgatását a következő héten is. (A podcastalkalmazás megjegyzi, hol tartottál a műsorban, úgyhogy egyből ott folytathatod a műsor hallgatását, ahol abbahagytad.)

Így tudod hallgatni főzés közben, autóban, metrón és autóbuszon, vagy éppen a konditeremben is.

Nem csoda, hogy a podcastok egyre népszerűbbek, sokan ezért a rádiózás jövőjének tartják. (Sőt a jelenének! Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40 százaléka már rendszeresen hallgat podcastot.)

Hogyan hallgathatom a podcastepizódot a weboldalon?

A műsor egyes adásait (podcastoknál használt nyelvezeten: „epizódokat”) természetesen itt az oldalon is egyből meghallgathatod, bármiféle előkészület nélkül (Katt a lejátszás gombra a podcastokat tartalmazó cikkekben!).

Igehirdetések

Podcast? Az meg mit jelent?

A „podcast” szó 2004-ben született szóösszevonással, méghozzá az iPod (az Apple akkoriban a piacot letaroló zenelejátszója) és a „broadcast” (műsor, műsorszórás) szavak összevonásából. A szó megalkotója Ben Hammersley brit újságíró, rádiós, internet-szakíró.