Templomunkról

1992-ben a Fővárostól a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 5500 négyzetméter területet kapott beépítésre és parkosításra. A rosszminőségű talajt sittől, szeméttől megtisztítva, a parkba eddig 1000 fát, cserjét, fenyőt ültettek (képek).

A templom építésével Nagy Bálint és Társai tervező irodáját, a kivitelezéssel Zsigmond és Társa szövetkezetét bízták meg, a munkát a Tulát Bt. fejezte be. Az eredeti, fából tervezett épületet a Tűzoltóság nem engedélyezte, emiatt évekig állt a munka. Végül a templom (képek) módosított terv alapján 1998-ra készült el; október 1-jén avatta fel Iványi Tibor, az egyház elnöke. A költségeket a Megbékélés Háza Alapítvány, a Főváros, a III. Kerületi Önkormányzat és az egyház viselte.

A 500 négyzetméter alapterületű templom kívül-belül az ismételten megjelenő kereszttel (képek), Dávid-csillaggal és Mózes kőtábláival (képek) a keresztény-zsidó vallások testvériségét hirdeti. Világos, meleg hangulatú belső terének falai téglából készültek, faburkolatos mennyezettel (kép). Alaprajza hagyományos, kereszt formájú.

A vörösfenyőből készült padok V-alakban (kép), középhajóval elválasztva fordulnak az oltár felé. A padokon elől (kép) és a Mózes-széken Dávid-csillag, a padok oldalainak felső része a két kőtáblára emlékeztető két félkör formájában faragott, alattuk kereszttel (kép).

A jobboldali ablakon a Menóra (kép), a baloldalin a „megtartó hajó” (kép) képe, az oltár fölött Mózes kőtáblái (kép).

A szentély dísze: az oltár mögött a Természetet szimbolizáló élő szőlőtőke (kép), melynek ágai T-alakú keresztre futnak fel, alatta kövek, fölötte V-alakú üvegtetőn (kép) át árad be a fény. A kisméretű Úrasztal balján vörösréz keresztelőkút (kép), jobbján a szószék (kép).

Az oltárral szemben a karzatból előre ugró (kép), kétmanuálos (kép), több helyről (Solt, Nagykőrös) kapott, több részből összeállított, széphangú, Angster-alapú orgona (kép). A templomban minden hónap utolsó hétfőjén hangversenyt tartanak. A 80 kilós harang (kép) holland adomány, a Főváros közvetítésével kapta a gyülekezet.

A templom felszentelésének 15. évfordulóján – 2013. október 3-án – ünnepségre került sor, amelyen a MET elnöke, lelkészei, Nagy Bálint, a templom tervezője, valamint Donáth László emlékeztek, emlékeztettek az építés viszontagságos körülményeire és az azóta eltelt időszakra. A rendezvényen fellépett a Wesley Schola kamarakórus, Galkó Balázs színművész, Balatoni Péter zongoraművész és Endreffy Attila orgonaművész. (fotók)

A templom a Wikipédián